vrijdag 24 oktober 2014

Acryl & mix ratio

Ieder acrylsysteem bestaat uit twee componenten: een vloeistof, ook wel liquid genoemd, en een poeder. De verhouding tussen deze twee bestanddelen wordt mix ratio genoemd en is erg belangrijk. Magnetic adviseert een mengverhouding van 2 delen liquid op 1 deel poeder, maar dit is naar wens vrij aan te passen.

Als we kijken naar de functies van liquid en poeder dan geeft de liquid de hechting, de moleculaire structuur en de flexibiliteit, terwijl poeder vulling en kleur geeft aan de kunstnagel. Met andere woorden: de liquid fungeert als het cement, terwijl de poeder de bouwstenen levert. Omdat de poeder de kleur geeft, is het wel belangrijk altijd in redelijke mate met dezelfde verhouding te werken. Als de ene nagel erg nat, maar de andere nagel juist droog wordt opgezet, ontstaat er visueel een duidelijk verschil tussen de nagels. Zeker bij French Manicure valt dit al snel op: wordt de witte poeder te nat opgezet, dan wordt deze grijs van tint en is het mooie witte effect weg. Dit is vooral te wijten aan de UV blokkers in de liquid.


De mix ratio is vooral van invloed op de verwerkingstijd van het product, maar anders dan de meeste nagelstylisten denken, is natter werken niet de oplossing als je tijd tekort komt om een perfecte smile line te maken. Je verliest dan te veel tijd aan het corrigeren van de uitvloeiende acryl. Als je meer tijd nodig hebt om die perfecte stralende smile line te maken, is het aan te raden juist droger te werken.

De voordelen van droog werken is dat de witte acryl witter blijft, omdat er dan meer wit pigment gebruikt wordt, de liquid minder snel verbindingen maakt, dus langzamer reageert, wat meer tijd geeft. De risico’s zijn groter als je te nat werkt met acryl. De kans bestaat dan dat de liquid uitvloeit en in de nagelriem loopt, waardoor lifting, maar ook pocket lifting (loslating in het midden van de nagel ter hoogte van de Apex) ontstaat, maar nog belangrijker zijn de allergische klachten. Te droog werken is overigens ook niet aan te raden, omdat daarmee de hechting wordt benadeeld.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten